Etusivu ~

Taustaa

Taustaa

Suomen merihistoriallinen purjelaiva yhdistys r.y perustettiin vuonna 2010 Markus Jämsenin, Jani Tuomisalon, Leo Stillmanin, ja Hugo Stillmanin toimesta.

Jan Mayen onkin toinen maassamme säilyneistä alkuperäisistä kolmimastokuunareista Viime talvena laiva oli telakoituna Viaporin Telakka ry:n Suomenlinnan kuivatelakalla, jossa sen runkoa perushuollettiin, pohjan saumoja rivettiin ja piettiin, sekä maalattiin pohja. Uusi ruuman luukku rakennettiin ja kantta ja kansipalkkeja uusittiin laajalti.

Jan Mayen sai taas pitkästä aikaa kolmannen mastonsa, jota sillä ei ollut ollessaan asuntolaivana. Aluksen kuulajuntta koneelle tehtiin huoltotyötä, muun muassa haalattiin toinen sen sylintereistä ja vaihdettiin laakerit. Kone on varmatoiminen skandia, kolmekymmen luvun malliin, joka hehkutetaan ruutipanoksella ja ammutaan ilmanpaineella käyntiin, joka onkin toiminut melkein aina moitteettomasti palvellessaan laivaa.

Jan Mayen kuuluu Museoviraston Perinnelaiva rekisteriin ja laivalle on myönnettiin 2011 avustusta rungon kunnostukseen. Jan Mayen onkin toinen maassamme säilyneistä alkuperäisistä kolmimastokuunareista.

 

Copyright © 2010 Suomen Merihistoriallinen Purjelaivayhdistys ry. All rights reserved.