Etusivu ~

Jan Mayen

Jan Mayen

Aikoinaan Jan Mayenin tapainen 3-mastoinen Marstal-kuunari oli varsin yleinen Itämeren ja Pohjanmeren alueella. Nyt Mayen on ainoa laatuaan Suomessa, eikä Tanskassakaan liene jäljellä kolmea enempää.

”JAN MAYEN”

Alunperin 3-mastokuunari ”MAGDALENA”, mahdollisesti ”Maria Magdalena”.
Rakennettu tammesta 1914 Fredrikshavnissa, Jyllannissa.
Rungon pituus 27.08, leveys 6.76 ja syväys 2.5 m.
Kone Skandia 225 B semidiesel 100 ahv, matkanopeus 6.5 knop
Purjeita ei vielä ole
Keskuslämmitys, sähkö- ja vesisysteemit.
Makeavesitankit sinkittyä terästä 2000 l.  Löpötankit 2600
Septitankit 2000 litraa
Pohjalastia n. 30 tonnia.
Jääpellitys kuparia.
Kunnostustyöt on tehty pääosin Viaporin telakalla.

Jan Mayen on seilannut Suomen lipun alla lähes 90 vuotta. Se takavarikoitiin v. 1928 vain 14 vuoden ikäisenä pirtulastissa Vänössä Nauvon eteläpuolella ja joutui valtion haltuun. Eräänä sen aiemmista nimistä mainitaan laivan mukana tulleissa papereissa myös nimi ”VENUS”. Kuuluisalla salakuljettajalla Algot Niskalla oli saman niminen kuunari. Emme kuitenkaan tiedä varmuudella onko kyseessä todellakin sama alus. Takavarikon jälkeen laiva toimi 30-40-luvulla liikkuvana merivartioasemana (LA 2) sekä rajavartioston partioaluksena (MP 1) vuoteen -56.

Laivan seuraava omistaja oli Jäämerenkalastus oy ja kotipaikka Raisio. Tässä vaiheessa laiva sai myös nykyisen nimensä ”JAN MAYEN” ja se kalasti ajoverkoilla silliä Islannin vesillä tunnuksella (SUOMI 99).
Merivartioston käytössä laiva oli vielä suunnilleen alkuperäisessä muodossaan. Ei ole tietoa siitä, milloin 30-luvulta valmistettu Skandia-kone on asennettu Jan Mayeniin, mutta joka tapauksessa se on tapahtunut ennen Jäämerelle lähtöä. Siinä vaiheessa laiva myös varustettiin ohjaushytillä ja pienellä kannelle sijoitetulla keittiöllä.
Kalastusmatka ei ollut onnekas, ja saaliit jäivät vaatimattomiksi. Islannin pohjoispuolella menetettiin peräsin kovassa merenkäynnissä. Uusi teräsrakenteinen peräsin asennettiin Färsaarilla, jonne oli vaivoin onnistuttu purjehtimaan.

Raisiosta laiva päätyi 10 vuodeksi sipoolaisen laivurin Elmar Tillanderin omistukseen. Sipoossa laiva rikattiin kaljaasiksi. Isomastoksi lyhennettiin parkkilaiva ”Oman” entinen oregonmasto. Kyökki katosi kannelta. Ruumanluukut avarrettiin ja niiden karvelit uusittiin. Kippari ajoi poikineen1960-luvulla aluksi puutavararahtia Raumalta Tukholmaan sekä sittemmin soraa Porvoosta Helsinkiin.

Anssi ja Ulla Asunta, ostivat laivan 1969 ja rakensivat sen liikkuvaksi asuntolaivaksi Jan Mayen oli heidän omistuksessa aina vuoteen 2005 asti jolloin Juha Stillman osti laivan ja vuonna 2010 laiva siirtyi Suomen Merihistoriallinen purjelaivayhdistys ry:n omistukseen.

 

Copyright © 2010 Suomen Merihistoriallinen Purjelaivayhdistys ry. All rights reserved.